Go to Top

Vigtigheden af fitness

At opnå fysisk fitness indebærer en forbedring af menneskekroppens generelle velvære og sundhed. Dette opnås ved at dyrke moderat og regelmæssig motion og spise den rette kost. Derudover er det også vigtigt at få tilstrækkelig hvile og følge et ordentligt restitutionsprogram. Det er også vigtigt at fokusere på at forbedre muskel- og kardiovaskulærsystemet.

Muskulær udholdenhed

Muskulær udholdenhed er en vigtig del af fitness. Det er evnen til at anstrenge sig selv i en lang periode uden at lide skade eller træthed. Dette sker normalt gennem aerob træning. Ved at træne kan du opbygge dine muskler og øge din muskulære udholdenhed. Du bør dog sikre dig, at du laver en træning, der er sikker og vil hjælpe dig med at nå dine fitnessmål.

Muskulær udholdenhed hjælper dig med hverdagsaktiviteter, f.eks. ved at dyrke sport eller gå ture. Det vil gøre de daglige opgaver mere overskuelige. Du vil være i stand til at gøre ting som at skovle sne eller rive blade uden at stoppe for at hvile. Det er også med til at forebygge skader. Hvis du kan opbygge din muskulære udholdenhed, vil du kunne bære et lille barns bagage eller endda skovle din indkørsel uden at stoppe op.

Den bedste måde at forbedre din muskulære udholdenhed på er at finde øvelser, der er målrettet specifikke muskelgrupper. Hvis du f.eks. ønsker at forbedre dine lægge, bør du lave hælhævninger. Du kan også bruge planker til at udvikle din core.

Muskelstyrke

Muskelstyrke er en vigtig komponent i fitness. Den hjælper ikke kun med at opretholde en sund kropsvægt, men forbedrer også kropssammensætningen. Ud over dette øger opbygning af styrke også dit humør, energiniveau og søvnmønster. Desuden er det med til at forbedre dit selvværd og din selvtillid. Desuden hjælper det dig med at udvikle en korrekt kropsholdning og forebygger skader.

Generelt er et sæt på 12 til 15 gentagelser af en enkelt øvelse tilstrækkeligt til at øge muskelstørrelsen og udholdenheden. Det er også vigtigt at give dine muskler hvile. Hvis du træner dine muskler uden hvile, vil de ikke kunne restituere ordentligt og vil ikke give de ønskede resultater. For at få mest muligt ud af din træning skal du bruge en vægt, som din muskel kan løfte uden at blive træt.

De fire hovedkategorier af styrketræning omfatter øvelser, der indebærer brug af en tung vægt. Disse omfatter frie vægte og modstandsmaskiner. Du kan dog også bruge din egen kropsvægt. Derudover kan du udføre sammensatte øvelser, der udnytter en stor gruppe af muskler, såsom squat og dødløft.

Muskulær fleksibilitet

Muskulær fleksibilitet er afgørende for at bevare konditionen, herunder evnen til at bøje og strække sig. Med øget fleksibilitet kan leddene bevæge sig i et større bevægelsesområde, og musklerne er mindre tilbøjelige til at blive skadet. Fleksibilitet er også med til at forebygge skader, hjælper med genoptræning og kan endda øge din fysiske præstationsevne før en sport eller aktivitet.

Musklernes fleksibilitet varierer fra person til person og afhænger af ledstrukturen. Et knæled med hængsler har f.eks. et begrænset bevægelsesområde, mens et kugleled giver mulighed for cirkulære og bagudrettede bevægelser. Skulderleddet er også et kugleled og kan bevæge sig frem og tilbage. Leddenes fleksibilitet og deres bevægelsesområde kan påvirke den enkeltes generelle sundhed og kan gøre en stor forskel i mobiliteten.

Mens nogle mennesker tror, at udstrækning ikke er vigtigt, viser forskning, at fordelene ved fleksibilitetstræning kan bidrage til at forbedre den fysiske præstationsevne og forebygge skader. Statiske strækøvelser er effektive til at øge fleksibiliteten, mens dynamiske strækøvelser bør udføres under opvarmningsrutiner. Derudover findes der specialiserede strækøvelser til specifikke sportsgrene, f.eks. ballistiske strækøvelser. Disse strækninger anvender koncentriske, excentriske og isometriske muskelbevægelser til at forbedre fleksibiliteten.

Kardiovaskulær fitness

Kardiovaskulær fitness er en vigtig del af en sund livsstil. Denne type fysisk træning hjælper kroppen med at få mere ilt, hvilket igen hjælper musklerne til at fungere bedre. Jo højere den kardiorespiratoriske fitness er, jo lavere er risikoen for hjertesygdomme, slagtilfælde og visse kræftformer. Kardiovaskulær fitness er også vigtig for sportspræstationer.

Der findes en række øvelser og sessioner, som du kan lave for at forbedre din kardiovaskulære kondition. Et nemt eksempel er at følge din præstation ved fem-kilometer-løb. Hvis du er i stand til at gennemføre fem-kilometerløb på under 25 minutter, forbedres din kardiovaskulære kondition. Det samme gælder for andre aerobe øvelser.

Kardiovaskulær fitness hænger også sammen med uddannelsesmæssige og erhvervsmæssige præstationer. Faktisk blev det konstateret, at forbedret fysisk form var forbundet med højere kognitive præstationer i en alder af 18 år.

 

 

 

Emner fra Nordens historie nordisk litteratur, Kalevala, Petrarca eller Bellman. Torsti Lehtinen, Tammerfors: Vil De høre hvordan et foredrag skal være? Hør Søren Sørensen.

Læs mere her

Malerier

Ekspressionist i landskaber, ofte nordiske, portrætter og modeller. Udstillinger i gallerier, kunstforeninger m.v.

Læs mere

Sange

Tekster, melodier og Sangbøger. Aktuelt: Af fuld hals. Akvavitvers og -viser. Forlaget Bostrup

Læs mere

Tegninger

Natur og mennesker. Illustrationer til bøger og tidsskrifter

Læs mere