Go to Top

Søvn er vigtig for sportsfolk

Søvn er en vigtig del af restitutionen af træthed hos atleter. Denne genoprettende søvn hjælper med at reparere muskelfibre og celler, øge energiniveauet og øge udholdenheden.

Atleter bør stræbe efter at få mindst otte timers søvn hver nat. Den optimale søvnmængde kan dog variere fra person til person.

Genopretning og regenerering

Det er ingen hemmelighed, at atleter ved, hvor vigtigt det er at træne og spise rigtigt, men kvaliteten af deres søvn spiller også en rolle for deres samlede præstation. Dårlig søvn kan føre til dårlig dømmekraft, langsommere reaktionstid og dårlig vævsgenopretning - hvilket kan resultere i skader eller endog tid uden for sporten.

Det anslås, at atleter har brug for mellem 8 og 10 timers søvn om natten for at opretholde et optimalt præstationsniveau. Derfor er en god søvnplan så vigtig for at opnå toppræstationer.

Den menneskelige krop gennemgår flere forskellige processer under søvnen, som fremmer genoprettende heling og regenerering, herunder at hjertet får lov til at hvile og reducere stress. Den producerer også cytokiner, der dæmper inflammation, hvilket er nyttigt for at forbedre udholdenhed og udholdenhed.

Desuden har det vist sig, at søvn reducerer sandsynligheden for overtræning hos atleter. Overtræning kan forårsage muskelømhed og reducere immunsystemet, hvilket resulterer i sygdom og øget risiko for skader.

Øger energiniveauet

Søvn er afgørende for atleter for at opretholde energiniveauet, forbedre deres mentale tilstand og øge deres generelle præstationer. Det er også forbundet med forbedret humør og reduceret depression og irritabilitet.

Atleter kan øge deres energiniveau ved at reducere stressfaktorer, få nok hvile og undgå stimulanser. De kan også forlænge deres nattesøvn ved at tage en lur efter en lang trænings- eller konkurrencedag.

Undersøgelser har vist, at atleter, der får tilstrækkelig søvn, restituerer bedre og hurtigere end dem, der ikke gør det. At få den rette mængde søvn kan forbedre idrætspræstationer på flere måder, bl.a. ved at øge hurtighed og styrke, forbedre reflekser, øge udholdenhed og forebygge skader.

Øger udholdenheden

Atleter forbereder sig til konkurrencer på mange måder: regelmæssig træning, sund kost, tid til at hvile og restituere. Men søvn er et vigtigt aspekt, som ofte bliver overset.

Undersøgelser har vist, at øget søvn hjælper atleterne til at præstere bedre i konkurrencer. En undersøgelse af kvindelige tennisspillere på college viste, at de, der sov mere end ni timer om ugen, kunne forbedre deres slagpræcision med 42 %, mens en anden undersøgelse viste, at svømmere forbedrede deres reaktionstid fra startblokken med 17 %, når de sov mere.

Ud over at forbedre den sportslige præstation kan søvn også hjælpe med restitution og forebyggelse af skader. Hvis man får nok søvn, kan man mindske risikoen for muskelskader ved at øge glykogenniveauet og mindske betændelse i musklerne. Når du er veludhvilet, kan du desuden træffe bedre valg med hensyn til, hvad du spiser og drikker. Ideelt set bør du sigte efter ni til ti timers søvn om natten.

Reducerer risikoen for skader

Atleter forsømmer ofte søvnen, men den er afgørende for dit helbred og din form.

Det er afgørende for en atlets succes at få tilstrækkelig søvn, da det hjælper med at reducere risikoen for skader ved at give dem mulighed for at restituere ordentligt efter træning og konkurrence. Desuden forbedrer søvn atleternes generelle mentale og fysiske sundhed.

Dette gælder især for atleter i ungdoms- og collegealderen, som ofte befinder sig i en situation, hvor de skal jonglere med mange forskellige krav til deres tid.

Ungdomsatleter, der fik otte eller flere timers søvn om natten, havde 68 procent mindre risiko for at blive skadet end dem, der sov mindre.

Under søvn frigives væksthormon, hvilket giver mulighed for større vævsreparation og muskelvækst. Det forbedrer også dit immunsystems funktion, hvilket øger kroppens evne til at bekæmpe sygdomme. 

 

 

Emner fra Nordens historie nordisk litteratur, Kalevala, Petrarca eller Bellman. Torsti Lehtinen, Tammerfors: Vil De høre hvordan et foredrag skal være? Hør Søren Sørensen.

Læs mere her

Malerier

Ekspressionist i landskaber, ofte nordiske, portrætter og modeller. Udstillinger i gallerier, kunstforeninger m.v.

Læs mere

Sange

Tekster, melodier og Sangbøger. Aktuelt: Af fuld hals. Akvavitvers og -viser. Forlaget Bostrup

Læs mere

Tegninger

Natur og mennesker. Illustrationer til bøger og tidsskrifter

Læs mere