Go to Top

Søvn og motion for sundhed

Motion forbedrer din søvnkvalitet og øger den tid, du tilbringer i dyb søvn, som er en af de mest genoprettende søvnfaser.

Det reducerer også tiden til at falde i søvn, så du falder hurtigere i søvn og føler dig mere udhvilet sidst på dagen. Det er dog vigtigt at undgå anstrengende træning inden for tre timer før sengetid, da dette kan øge stresshormonerne og forstyrre din søvn.

Motion forbedrer søvnen

Hvis du er træt eller har en dårlig nattesøvn, kan motion hjælpe dig med at få bedre hvile. Uanset om du løber en tur, løfter vægte eller dyrker yoga, kan det være med til at øge dit humør og forbedre din søvnkvalitet.

Motion kan også forbedre din søvn ved at give dig mulighed for at tilbringe mere tid i slow-wave-søvnfasen, som er vigtig for muskelreparation og regeneration. Det øger også melatoninproduktionen, som er med til at regulere kroppens indre ur og fremmer følelsen af afslapning og søvnighed.

Det kan tage et stykke tid, før motion har disse virkninger, så det er bedst at afprøve forskellige typer træning og se, hvad der virker for dig. Men én ting er sikkert: Fysisk aktivitet er afgørende for et sundt og afbalanceret liv.

Det er også vigtigt at finde det rette træningsniveau for din krop, så start langsomt og øg intensiteten gradvist. Aktivitet med høj intensitet, f.eks. løb eller svømning, er bedre for dit helbred end et mere moderat motionsniveau, men det kan være for meget for dig at håndtere i de tidlige faser.

Motion øger væksthormonet

Motion kan øge kroppens produktion af humant væksthormon, som er ansvarlig for vækst, muskeludvikling og cellefornyelse. Dette kan være en god ting for dit helbred.

Men den nøjagtige mekanisme bag, hvordan dette sker, er ikke klar. Det afhænger af typen af træning, hvor intens den er, og hvor længe du laver den.

Kardiovaskulær aktivitet, såsom løb eller cykling, er den bedste måde at øge væksthormonniveauet på. Men modstandstræning er også effektiv, siger Arthur Weltman, der er professor i kinesiologi ved University of Virginia.

Han anbefaler, at du træner to gange om ugen i 45 minutter med høj intensitet. Du kan også prøve kredsløbstræning, hvor du går fra den ene øvelse til den næste uden at stoppe eller give din krop en pause.

Motion lindrer stress

Motion kan reducere stress på mange måder, afhængigt af hvilken type aktivitet du dyrker. Aerobiske øvelser som jogging og gåture hjælper f.eks. med at sænke stresshormonerne i din krop.

Det forbedrer også dit mentale helbred og hjælper din hjerne med at arbejde mere effektivt. Når din hjerne fungerer bedst muligt, kan den bedre regulere de systemer i din krop, der udløser stress.

Desuden reducerer motion oxidativ stress i din krop. Oxidativ stress kan ødelægge dit helbred og få dine organer og celler til at ældes hurtigere.

Desuden kan motion forbedre dit humør og afhjælpe mild depression og angst. Det kan også øge din energi og selvtillid.

Motion hjælper dig med at falde i søvn

Motion er en form for fysisk aktivitet, der involverer bevægelse, som arbejder din krop og øger din puls. Det kan være alt fra enkle, bløde aktiviteter som at gå eller løfte lette vægte til mere anstrengende aktiviteter som maratonløb eller kampsportstræning.

Regelmæssig motion kan have en række sundhedsmæssige fordele, lige fra vægtkontrol til øget levetid og bedre humør. Det er også nyttigt for at reducere din risiko for mange sygdomme, herunder hjertesygdomme og diabetes.

Der er mange beviser for, at moderat motion hjælper dig med at sove bedre, så længe den udføres mindst 1 time før sengetid. Kraftig motion - såsom løb eller løft af tunge vægte - kan have en negativ effekt på søvnen.

Der er dog ikke noget enkelt bedste tidspunkt på dagen at motionere på for at opnå de største søvnfordele. Det vigtigste er at finde en rutine, der passer til din livsstil og din tidsplan, så du kan høste fordelene i mange år fremover. 

 

 

Emner fra Nordens historie nordisk litteratur, Kalevala, Petrarca eller Bellman. Torsti Lehtinen, Tammerfors: Vil De høre hvordan et foredrag skal være? Hør Søren Sørensen.

Læs mere her

Malerier

Ekspressionist i landskaber, ofte nordiske, portrætter og modeller. Udstillinger i gallerier, kunstforeninger m.v.

Læs mere

Sange

Tekster, melodier og Sangbøger. Aktuelt: Af fuld hals. Akvavitvers og -viser. Forlaget Bostrup

Læs mere

Tegninger

Natur og mennesker. Illustrationer til bøger og tidsskrifter

Læs mere