Go to Top

Forskellige typer af skud i basketball

Når du skyder med en basketball, er der flere typer af skud, du kan lave. Disse omfatter bankskud, power lay-up og floater. I denne artikel vil du lære, hvordan du laver hver type skud, og hvornår du skal bruge dem hver især. Du vil også lære, hvordan du udfører frikast og Alley-oop. Disse skud er almindelige i basketball, men du kan forbedre dit spil ved at beherske dem alle.

Power lay-up

Power lay-up i basketball er et træk, der kræver, at spilleren hopper op fra begge fødder og banker bolden ind i kurven. Spilleren skal starte med venstre fod og derefter strække højre knæ og fod for at beskytte bolden og derefter hoppe med begge fødder samtidig, mens han holder bolden på ydersiden af kurven. Under springet skal spilleren sigte mod det øverste hjørne af bagpanelet og lande på begge fødder samtidig. Målet med denne bevægelse er at tilføre kraft i hele kroppen og absorbere forsvaret, samtidig med at man stadig bevarer kontrollen over bolden og laver en god overgang.

Power lay-up er et ekstremt effektivt træk for spillere, der har god skudkontrol. De bruger en stærk hånd og har en god fornemmelse for kanten. Det bør være den yderste hånd, der skyder bolden, mens den inderste hånd beskytter bolden. Når spilleren bruger power lay-up, skal han/hun være i stand til at læse forsvarernes positioner og vælge den rigtige variation for at udnytte sin skudvidde.

Bankskud

Bankskuddet er et af de vanskeligere skud at tage, men belønningen for at mestre det er en mere effektiv scoringsmulighed. Med det rigtige touch og den rette timing kan dette skud være en kraftfuld mulighed, men hvis du rammer ved siden af, spilder du energi og risikerer at skyde bolden hen over bagpanelet. Øvelse er nøglen til succes. Her er nogle tips til at skyde banken. Sigt højt: Sigt efter toppen af den hvide boks på backboardet, når du tager dette skud.

At tage bankskuddet er den bedste måde at score på i basketball. De fleste mennesker har set et bankskud i en film eller i et tv-program, og det er en af de mest almindelige typer af skud. Dette skud er fantastisk til at score på tæt hold, men det er også svært at mestre på afstand. Denne type skud er sværere at skyde end de fleste andre typer, men det kræver et fremragende touch og et øje for vinkler.

Floater

Floater-skuddet i basketball er en almindelig type hopskud, der tages over forsvarsspillerens skulder. Denne type skud er et godt valg for spillere, der har svært ved at komme ind i banen, fordi skuddet giver dem mulighed for at undgå kontakt med forsvareren. Skuddet kan tages fra ethvert punkt på banen, men nøglen til at få det til at lykkes er at vide, hvornår og hvor man skal bruge det. Ved at bruge et floaterskud kan du maksimere procentdelen af dine skud, der går ind.

Et floaterskud er især farligt, når det udføres godt, især midt i banen, hvor skytten kan lægge pres på forsvaret og åbne op for andre skud i angrebet. James Harden er et godt eksempel på, hvordan en floater kan bruges til at komme uden om forsvaret. Floateren gør det også muligt for en guard at komme forbi en indledende forsvarsspiller og gå nedad. Floateren er en af de bedste måder at omdanne en turnover til en bucket på.

Alley-oop

Et alley-oop skud i basketball er et spil, hvor to spillere er på banen på samme tid. De vogter enderne af banen og forsøger at ramme et hook shot, der går over deres skuldre og rundt om modstanderens ben. Denne skudmetode skaber trængsel i begge ender af banen og giver en spiller flere scoringsmuligheder. Dr. James Naismith opfandt alley-oop-slaget i basketball i 1891, mens han underviste i idræt på et YMCA i Springfield, Massachusetts. Det blev hurtigt populært og blev en effektiv måde at score mod modstanderne på.

Alley-oop-kastet er ofte krediteret for at have gjort basketballsporten populær i hele verden, og i dag bruges variationer af kastet på alle niveauer af professionelle og pick-up-spil i hele USA. Selv om den ikke er officielt anerkendt af FIBA, mener mange basketballeksperter, at den bør indgå i de olympiske lege. I 1891 skabte Dr. James Naismith alley-oop'en, som stadig er en fast bestanddel af spillet i dag. I dag bruges den af superstjerner som LeBron James og Kobe Bryant.

 

 

 

Emner fra Nordens historie nordisk litteratur, Kalevala, Petrarca eller Bellman. Torsti Lehtinen, Tammerfors: Vil De høre hvordan et foredrag skal være? Hør Søren Sørensen.

Læs mere her

Malerier

Ekspressionist i landskaber, ofte nordiske, portrætter og modeller. Udstillinger i gallerier, kunstforeninger m.v.

Læs mere

Sange

Tekster, melodier og Sangbøger. Aktuelt: Af fuld hals. Akvavitvers og -viser. Forlaget Bostrup

Læs mere

Tegninger

Natur og mennesker. Illustrationer til bøger og tidsskrifter

Læs mere