Go to Top

FIFA har et dårligt omdømme

Selvom FIFA-organisationen har meget godt at byde på, er den ikke uden fejl. Denne artikel diskuterer nogle få af dem, herunder den måde, de har håndteret skat, sikkerhed og sociale konsekvenser på.

FIFA's tilgang til offentlig sikkerhed

FIFA's tilgang til offentlig sikkerhed har mildest talt et dårligt ry. Verdens styrende organ for fodbold har et triumvirat af ansvarsområder: tilsyn med verdens største internationale sportsturneringer, regulering af fodboldklubbernes aktiviteter rundt om i verden, udarbejdelse af regler for fodboldspillene og styring af sportens største stjerner. Med alle disse ansvarsområder er det ikke underligt, at fodboldmiljøet er en velolieret maskine, som ofte hylder de gyldne år fra gamle dage. Det er en kendsgerning, at fodboldturneringer genererer milliarder af dollars i indtægter, men de påvirker også millioner af fans i værtslandene. For mange bliver spændingen ved at se deres hold spille i den store turnering dæmpet af besværet med rejser, hotelophold og lejlighedsvise problemer med loven.

FIFA's tilgang til skat

Et af de mest polariserende emner i verden er tanken om at beskatte sportsindtægter. Nogle mener, at alle indtægter i forbindelse med VM bør beskattes, mens andre mener, at værtslandet bør modtage et delvist tilskud.

Ud over debatten om beskatning af sportsindtægter er FIFA blevet et mål for menneskerettighedsaktivister. Under Confederations Cup i 2013 voksede de offentlige protester til et crescendo. Folk krævede højere udgifter til uddannelse, sundhedspleje og transport.

FIFA's transnationale styring påvirker en lang række menneskerettigheder. F.eks. påvirker FIFA's regler om fodboldklubber, spillere og tilhængere arbejdstagerrettigheder. Og mange af FIFA's politiske beslutninger har fordelingsmæssige og ekskluderende virkninger.

Der er en voksende mængde beviser for, at FIFA's transnationale styring har betydelige negative virkninger. Spørgsmålet er, hvor stor en negativ indvirkning? I sidste ende er det op til FIFA at vurdere, om dens politikker og målsætninger medfører en nettorisiko for menneskerettighederne.

FIFA's tilgang til sociale konsekvenser

I nogen tid har der nu været en voksende bevidsthed om, at FIFA's tilgang til social indvirkning har et dårligt ry. Dette er et emne, der bekymrer mange civilsamfundsorganisationer, herunder Amnesty International, som for nylig har intensiveret sin undersøgelse af FIFA's indvirkning på menneskerettighederne.

Selv om en række undersøgelser har diskuteret de sociale bæredygtighedsfordele ved store sportsbegivenheder, er det stadig et spørgsmål, hvor langt disse fordele rækker. Der har også været en del diskussion om disse begivenheders miljømæssige fodaftryk. Der er imidlertid kun foretaget meget lidt forskning i de socioøkonomiske dimensioner af bæredygtighed.

Den cirkulære økonomi foreslår et paradigmeskift fra det økonomiske system med "take-make-waste" til et system med ressourceeffektivitet. Den sigter mod at fremme affaldsforebyggelse, ressourceeffektivitet og innovation. På samme måde kan et stadion, der er designet til at genbruge materialer i slutningen af dets levetid, reducere dets materielle fodaftryk.

FIFA's sponsorer

Korruptionsskandalen i FIFA har afsløret de farer, der er forbundet med virksomhedssponsorater. Sponsorater er en integreret del af sporten, da de giver eksponering og reklame. Det giver også mærker en chance for at gøre en forskel. Det er imidlertid afgørende, at disse organisationer accepterer en vis grad af risiko, selv når de associerer sig med offentlige personer.

Sponsorerne er en af de få interessegrupper, der har magt i FIFA. Som sådan kan de lægge pres på organisationen for at få den til at gøre indrømmelser.

En række virksomheder har været involveret i FIFA's korrupte praksis. Det gælder bl.a. Visa, som er en af de største bidragydere til FIFA's markedsføringsindtægter. En anden er Anheuser-Busch InBev, som ejer Budweiser.

Der er også mange menneskerettighedsspørgsmål på spil. F.eks. blev det rapporteret, at vandrende arbejdstagere arbejdede længe og fik deres løn tilbageholdt. Denne situation fik fagforeninger og FN's Internationale Arbejdsorganisation til at kontakte FIFA's sponsorer. De ønskede at forbedre forholdene for disse ansatte.

Greg Dykes offentlige stillingtagen mod Blatter

Greg Dykes offentlige holdning mod Sepp Blatter i Sao Paulo har været med til at lede et oprør mod FIFA-præsidenten. En række højt profilerede sponsorer har krævet hans afgang.

Coca-Cola, Budweiser og McDonald's har alle udsendt erklæringer, hvori de opfordrer ham til at træde tilbage. Michel Platini forventes at blive leder af den europæiske opposition mod Blatter.

Dyke hævder, at FIFA er blevet plettet af beskyldninger om korruption. Chefinspektøren for FIFA's etiske komité, Michael J. Garcia, har udarbejdet en rapport, som forventes offentliggjort i september eller oktober.

 

 

 

Emner fra Nordens historie nordisk litteratur, Kalevala, Petrarca eller Bellman. Torsti Lehtinen, Tammerfors: Vil De høre hvordan et foredrag skal være? Hør Søren Sørensen.

Læs mere her

Malerier

Ekspressionist i landskaber, ofte nordiske, portrætter og modeller. Udstillinger i gallerier, kunstforeninger m.v.

Læs mere

Sange

Tekster, melodier og Sangbøger. Aktuelt: Af fuld hals. Akvavitvers og -viser. Forlaget Bostrup

Læs mere

Tegninger

Natur og mennesker. Illustrationer til bøger og tidsskrifter

Læs mere