Go to Top

Ferie i Danmark

Hvis du overvejer at tage på ferie i Skandinavien, kan du overveje at tage en tur til Danmark. Dette nordiske land er hjemsted for flere øer, herunder den jyske halvø, og er forbundet med Sverige via resundsbroen. Landets hovedstad, København, kan prale af kongelige paladser og farverige, snoede kanaler samt den ikoniske forlystelsespark Tivoli. Byen har også en middelalderlig kerne med bindingsværkshuse og brostensbelagte gader.

Pinse

Pinse er en syv ugers helligdag i Danmark, der markerer Helligåndens komme. Mange mennesker i Danmark fejrer helligdagen ved at tage på picnic eller se solen danse. Der er også traditionelle fester for at markere lejligheden. Du kan også deltage i en pinsegudstjeneste. I Danmark er pinsen en af de vigtigste kristne helligdage, og de fleste sognekirker vil holde gudstjeneste på denne dag.

Selv om de fleste danskere er lutherske, er helligdagen blevet mere sekulariseret med årene. Derfor er pinsegudstjenesterne i Danmark ofte friluftsgudstjenester med bibellæsning på de fremmødte udlændinges sprog. En af de mest kendte salmer i Danmark sammenligner åndens komme med sommerens ankomst.

Pinsedag

I Danmark fejres pinsedag 50 dage efter påske. Denne helligdag mindes kristendommens fødsel og proklamation. Der er to hoveddage for fejringen: Pinsesøndag og pinsemorgen. Danskerne fejrer helligdagen ved at gå ud tidligt om morgenen for at se solen danse. I Danmark fejrer man også pinse, som både er en religiøs helligdag og en velkomst til sommeren.

Der er en række traditionelle festligheder omkring pinsedag. Først holder Frederiksholm Kirke en pinsefest på Tiles Islet, en halvø i Københavns Sydhavn. Denne fest byder på gospel- og jazzoptrædener. Der vil også være ponyridning, og du kan gå en tur på vandet. Programmet begynder kl. 11.

Sankt Hans

Hvis du planlægger en ferie i Danmark under Sankt Hans, er det vigtigt at planlægge din rejse i overensstemmelse hermed. Dagen før helligdagen er et populært tidspunkt at besøge nogle byer, mens andre fejrer dagen senere. Hvis du vil opleve den danske kultur, skal du sørge for at deltage i en Sankt Hans-festival, hvis du har mulighed for det. Det er en fantastisk måde at blande sig med de lokale på og nyde festlighederne, mens du skaber nogle uforglemmelige minder.

Den danske fejring af midsommeren adskiller sig fra de andre nordiske landes. Højtiden er kendt som Sankt Hans og finder sted den 23. juni, den første dag i sommeren. Der tændes et stort bål og holdes en tale, hvorefter der tændes fyrværkeri. Eksplosionerne symboliserer heksen, der skriger, og den onde ånd, der flygter. Når bålet tændes, samles mange danskere omkring bålene - både ved offentlige arrangementer og i deres egne haver. Historisk set har højtiden været forbundet med hedenske symboler som f.eks. brændende heksefigurer.

Den internationale arbejderdag

Den internationale arbejdsdag i Danmark er ikke en officiel national helligdag, men den fejres af tusindvis af arbejdere og deres familier. Mange virksomheder og organisationer giver deres ansatte en fridag på denne dag. Selv om dagen er stort set fredelig, kan du forvente nogle livlige taler, røde bannere og masser af øl.

I de senere år har helligdagen udviklet sig til at være mere politisk orienteret, idet politikere fra begge sider af det politiske spektrum bruger den til at vinde arbejdernes stemmer. I 2013 blev den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt f.eks. buhet af publikum ved et møde i Aarhus på trods af hendes støtte til liberal politik. Helligdagen har historisk set været forbundet med den socialistiske bevægelse og venstreorienterede partier i Danmark. Disse partier arbejder ofte tæt sammen med fagforeninger for at påvirke politikken.

Flagdagen

National flagdag i Danmark mindes nationens udsendte tjenestefolk. Specifikt mindes den de danske væbnede styrker, Beredskabsstyrelsen, politiet og sundhedspersonalet. Det er også en lejlighed for danske borgere til at takke dem, der har tjent deres land i en fremmed krig eller er blevet indkaldt til humanitære missioner. I maj 2018 har Danmark over 800 medlemmer udsendt i udlandet.

På flagrejsedage er offentlige institutioner i Danmark forpligtet til at flage med det nationale flag. Private virksomheder er ikke forpligtet til at flage, men mange gør det som et tegn på stolthed. Ud over nationale helligdage omfatter flagdage også fødselsdage for den kongelige familie og soldater. Nogle nationale helligdage markeres også med flagning, herunder jul og nytår.

Palmesøndag

Palmesøndag i Danmark falder den 14. april og er forbundet med de kristne helligdage påske og Paskedag. Det er den vigtigste kristne helligdag i Danmark. Det er også en helligdag, og den markeres med påskeharen og chokoladeæg. I Danmark finder du ingen forretninger, der er lukket på denne dag.

 

 

 

 

Emner fra Nordens historie nordisk litteratur, Kalevala, Petrarca eller Bellman. Torsti Lehtinen, Tammerfors: Vil De høre hvordan et foredrag skal være? Hør Søren Sørensen.

Læs mere her

Malerier

Ekspressionist i landskaber, ofte nordiske, portrætter og modeller. Udstillinger i gallerier, kunstforeninger m.v.

Læs mere

Sange

Tekster, melodier og Sangbøger. Aktuelt: Af fuld hals. Akvavitvers og -viser. Forlaget Bostrup

Læs mere

Tegninger

Natur og mennesker. Illustrationer til bøger og tidsskrifter

Læs mere