Go to Top

2017

2017

I 1982 flyttede vi ind på Ellekrogen 28 i Trørød. Samme år udkom Oplevelser med nordisk litteratur på Bibliotekscentralens Forlag, så 2017 er også et 35 års jubilæum som forfatter. Essays, artikler, digte, i det hele tekster havde jeg publiceret i mængder i tidsskrifter og aviser siden studietiden, men nu kom den første bog. I 1985 forlod jeg undervisningsministeriet efter 25 år i folkeskolens tjeneste og blev fri forfatter. Allerede året efter udkom skolebøgerne Nordens historie fra oldtiden til 1800 og fra 1800 til i dag, af nordiske lærebogsforskere betegnet som det ideelle undervisningsmateriale. Nordisk Råds sekretariat havde samtidigt bestilt en populær fremstilling af Nordens historie, den fik de i 1987.  Min første roman over de urfinske sagn i nationaleposet Kalevala, Himmelsmeden er dens titel, kom i 1988,  og afsnit af den var allerede blevet læst som middagsføljeton i Danmarks Radio (af Jens Okking) tre år tidligere.
Endnu et hovedværk, næsten at sidestille med Nordens Historie, kom i 1992 efter bestilling fra de seks store øer i Østersøen, Åland, Gotland, Øland, Bornholm, Øsel og Dagø. Ret indlysende blev titlen Øerne i Østersøen; den blev straks oversat til svensk og noget senere til estisk. Også dette arbejde gave anledning til mange rejser.
Ellers fortsatte jeg med at skrive om historiske og samfundsfaglige emner frem til 1993 da min, naturligt nok historiske, roman Don Juans Døtre udkom. Med sit emne fra reformationstiden har den fået fornyet aktualitet i dette år. Tre år senere fortsættelsen to generationer senere hedder De Moderløse. Sammen med et bind tre som jeg ikke kunne blive enig med forlaget om, skulle trilogien havde dannet Thisteds mytologi fra købstadsrettighed til J.P. Jacobsens tid.
Op imod årtusindskiftet skrev jeg på en roman om digteren Carl Michael Bellmans fængslingsperiode i 1794, men det varede helt til 2009 før den fandt en forlægger der kunne se dens muligheder.
I den forløbne del af det 3. årtusind har det stået på vers: originale og oversatte digtsamlinger med Francesco Petrarcas Canzoniere og Gløden i hjertet som de absolutte højdepunkter – mageløse oversættelser, skrev en kritiker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *